Få styr på dine feriedagpenge med vores vejledning

For at ansøge om feriedagpenge skal du udfylde en ansøgning hos din a-kasse. Du skal oplyse om dine ferieoplysninger, herunder hvor mange feriedage du har optjent, og hvor meget du forventer at få udbetalt i feriedagpenge. Din a-kasse vil derefter behandle din ansøgning og udbetale feriedagpengene til dig. Husk at indsende ansøgningen i god tid, da der kan være ventetid på behandlingen. Du kan også kontakte din a-kasse, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til at udfylde ansøgningen.

Hvem har ret til feriedagpenge?

Retten til feriedagpenge afhænger af, om du er lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende. Lønmodtagere, der opfylder visse betingelser, har ret til feriedagpenge, som udbetales af deres arbejdsgiver. Selvstændige erhvervsdrivende kan også have ret til feriedagpenge, men skal selv indbetale til en feriekasse. Find nyttig viden om feriedagpenge her.

Beregning af feriedagpenge – sådan gør du

Beregningen af dine feriedagpenge er baseret på din gennemsnitlige løn i det foregående år. For at beregne dette skal du først finde din samlede løn for det foregående år. Herefter divideres dette beløb med antallet af dage, du har arbejdet. Resultatet er din gennemsnitlige daglige løn, som feriedagpengene beregnes ud fra. Hvis du er Frie Funktionærer, kan du finde de nyeste satser og regler her. Det er vigtigt, at du holder styr på dine feriedagpenge, så du får det beløb, du har ret til.

Særlige regler for selvstændige og freelancere

Selvstændige og freelancere har nogle særlige regler at forholde sig til, når det kommer til feriedagpenge. Som selvstændig eller freelancer har du ikke ret til ferie med løn, men du kan få udbetalt feriedagpenge. For at få udbetalt feriedagpenge skal du have indbetalt feriepenge i løbet af det foregående ferieår. Feriepengene indbetales automatisk af din arbejdsgiver, hvis du har en. Hvis du er selvstændig eller freelancer, skal du selv sørge for at indbetale feriepengene til din feriekonto. Du kan få vejledning hos din a-kasse eller Erhvervsstyrelsen om, hvordan du gør dette.

Undgå faldgruber ved udbetaling af feriedagpenge

Det er vigtigt at være opmærksom på nogle almindelige faldgruber, når du skal have udbetalt dine feriedagpenge. For det første skal du huske at indsende din ansøgning i god tid, da der kan være ventetid på behandlingen. Derudover er det vigtigt, at du opgiver de korrekte oplysninger om din indtægt og arbejdsperiode, så du ikke risikerer at få for meget eller for lidt udbetalt. Endelig skal du være opmærksom på, at feriedagpenge beskattes som almindelig indkomst, så du skal huske at betale skat af beløbet.

Forlængelse af feriedagpenge – hvad du skal vide

Hvis du ikke har brugt alle dine feriedagpenge i løbet af ferieåret, kan du søge om forlængelse. Du skal gøre dette senest 3 måneder efter udløbet af ferieåret. Forlængelsen kan gives i op til 3 år efter ferieårets udløb. For at få forlængelse skal du dokumentere, at du ikke har haft mulighed for at holde ferie på grund af sygdom, barsel eller lignende. Du skal også kunne dokumentere, at du ikke har modtaget løn under ferien. Kontakt din a-kasse for at få mere information om, hvordan du søger om forlængelse af dine feriedagpenge.

Feriedagpenge ved sygdom eller barsel

Hvis du er syg eller holder barsel, har du stadig ret til feriedagpenge. Når du er syg eller holder barsel, optjener du fortsat ferie, som du kan få udbetalt som feriedagpenge. Det er vigtigt, at du giver din arbejdsgiver besked om din sygdom eller barsel, så de kan sørge for at registrere din optjente ferie korrekt. Husk at indsende din ferieansøgning i god tid, så du kan få udbetalt dine feriedagpenge, mens du er syg eller holder barsel.

Feriedagpenge ved opsigelse eller afskedigelse

Hvis du bliver opsagt eller afskediget, har du ret til at få udbetalt dine feriedagpenge. Disse dagpenge svarer til den løn, du ville have fået, hvis du havde holdt ferie. For at få udbetalt feriedagpengene skal du kontakte din tidligere arbejdsgiver og anmode om dette. Din arbejdsgiver er forpligtet til at udbetale feriedagpengene senest sammen med din sidste løn. Husk at gemme dokumentation for dine feriedagpenge, da du kan få brug for dette ved en eventuel tvist med din arbejdsgiver.

Optjening af feriedagpenge – sådan gør du

Feriedagpenge optjenes på baggrund af din beskæftigelse i det foregående kalenderår. For at optjene feriedagpenge skal du have været lønmodtager i mindst 120 dage i løbet af det foregående kalenderår. Dagpengesatsen beregnes på baggrund af din gennemsnitlige løn i de sidste 3 måneder før ferien. Husk at indsende din ferieansøgning i god tid, da det kan tage op til 4 uger at få udbetalt dine feriedagpenge.

Få svar på dine spørgsmål om feriedagpenge

Har du spørgsmål om, hvordan du får udbetalt dine feriedagpenge? Vi har samlet de mest almindelige spørgsmål og svar, så du kan få styr på, hvad du har ret til, og hvordan du ansøger. Hvis du for eksempel er blevet opsagt eller er gået på efterløn, kan du have ret til feriedagpenge. Kontakt os, hvis du er i tvivl om din situation – vores eksperter hjælper dig gerne videre.